Yarışmalar

Genç tasarımcılar dikkat! İzmir Caz Festivali afiş yarışması başlıyor...(11 Ocak 2011)
Paylaş6

İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı'nın geleneksel hale getirdiği "Caz Afiş Yarışması" bu yıl 9. kez düzenleniyor. Yarışma komitesi yarışmanın amacını şöyle açıklıyor; "Yarışmanın amacı; “Avrupa Cazı” gibi özel bir alana sahip, dünyanın sayılı festivallerinden biri olan “İzmir Avrupa Caz Festivali”ne gençlerin bakış açısını taşımaktır. Yarışma; ayrıca grafik sanatına ilgi duyan öğrencilerin ve genç grafik sanatçılarının yaratıcılıklarını desteklemeyi hedefler. İKSEV, seçilecek eseri 18. İzmir Avrupa Caz Festivali gibi saygın bir organizasyonun afişi olarak kullanarak, genç sanatçılara yeni ufuklar açmayı, yeni olanaklar sağlamayı amaçlamaktadır."

Genç tasarımcılar için bundan daha güzel bir fırsat olabilir mi? Caz gibi yaratıcılığınızı sonuna kadar kullanbileceğiniz olağanüstü verimli bir konsept.

Şimdi bu haberin içeriğine yarışmanın tüm şartnamesini girmek uzun ve okunması zor olur ama yarışmacılar info@cazkolik.com adresine yazarlarsa kendilerine şartname dosyasını Cazkolik olarak memnuniyetle göndeririz, yeter ki katılım çok, tasarımlar güzel olsun!

Yarışmaya katılacak genç tasarımcıların yaratıcılıklarını sonuna kadar kullanmaları konusunda destekliyoruz. Son bir hatırlatma, yarışmaya katılacak olanların tasarımlarını en son 11 Ocak 2011 günü saat 18:00'e kadar "İzmir Kültür ve Sanat Vakfı, 9. Caz Afiş Yarışması, Mithatpaşa Cad. No:138, 35260 Karataş, İzmir" adresine göndermeleri gerekmektedir.

Yarışmaya, farklı rumuzla birden fazla tasarımla katılınabilir. Bu da son bilgi olsun, gerisini şartnameden okuyabilirsiniz. Peki, haberdeki poster ne diye sorabilirsiniz? Belki ilham olması, belki geçmişten gelenbir anı, ne derseniz deyin! Günümüzün efsane isimlerinden Benny Golson'ın dönemin tasarımcılarından Paul Bacon tarafından 50'lerin sonunda albüm kapağı olarak tasarlanmış, sonradan poster olarak da basılan ünlü çalışmasını dikkatinizi sunuyoruz.


..........................................................................................................................................................



ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESI G.S.F. " II. ÇANAKKALE DENİZ VE KARA SAVAŞLARI RESİM ve GRAVÜR YARIŞMASI" (Son Başvuru: 20 Aralık 2010)

 
II. ÇANAKKALE DENİZ VE KARA SAVAŞLARI RESİM ve GRAVÜR YARIŞMASI
 
ÖNEMLİ NOT: YARIŞMAYA BAŞVURU SÜRESİ 20Aralık2010 TARİHİNE UZATILDI
 
Yarışma Şartnamesi
 
1. Yarısmayı Düzenleyen Kuruma İlişkin Bilgiler
 
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Terzioğlu Yerleşkesi 17100 Çanakkale
Tel: 0286 218 00 18/1212 /1268                
Fax: 0286 218 05 34
E-Posta: anafartalar1915@yahoo.com
Web: http://gsf.comu.edu.tr/duyuru/index_1.htm
 
2. Yarışmanın Tanımı
 
Çanakkale Savaşları nesilden nesile aktarılarak hatırlatılması gereken bir vatan savunmasıdır. Bu savunma en yoksul, en çaresiz dönemlerde bile Türk milletinin mucize yaratabileceğinin kanıtıdır. Çanakkale cephesinden sağ kalanlar Milli Mücadele'yi başlatarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni Anadolu toprakları üzerinde kurdular.
 
Darülfünun müderrislerinden İsmail Hakki Bey Çanakkale Zaferinin kültür ve sanat araciliği ile sahip çıkılması gerektiğini, " Çanakkale Müdafaası yapılmış ve kazanılmıştır. Lakin vazife yalnız askerler ve kumandanlar için bitmiştir. Bizim için bitmemiş hatta baslamamıştır bile! Herkes bilsin ki, burada kanlarını akıtanlar hep bu tarih, bu namus ve fazilet için öldüler. Onların kan borcunu ödemek lazımdır. Şairler destanlarını yazsınlar, ressamlar levhalarını çizsinler, heykeltıraşlar abidelerini ortaya koysunlar, muharrirler hikâyelerini yazsınlar " [1] diyerek en iyi biçimde vurgulamaktadır. Burada amaçlanan, kanlı savaş sahneleri resmetmek ve yansıtmak değildir, savaşı övmekse hiç değildir: "İrade, akil, buluş, yurtseverlik, milli duruş, bilinç, sebat, kararlılık, inanç, benlik, gerçek kahramanlık, insanlık ve karakter sergisi ile bir milletin dirilişinin, uyanışının" [2] tarihe sadık ve estetik beğenisi yüksek sanatçılar tarafından sanat nesnesi olarak ifade edilmesidir. Bu düşünceler doğrultusunda Çanakkale Savasları Resim ve Gravür Yarışması toplumsal-tarihsel-kültürel bir görevin sanatsal gerçeğe dönüştürülmesı çabasıdır. Söz konusu tanım doğrultusunda resim ve gravür yarışmalarından elde edilecek seçkin yapıtların kazanımlarıyla Çanakkale Deniz ve Kara Savaşları Sanat Müzesi'nin faaliyete geçirilerek ulusal ve uluslararası kamuoyuna ve sanatseverlere sunulması amaçlanmaktadır.  
 
3. Yarışmanın Konusu: Çanakkale Deniz ve Kara Savaşları
 
4. Yarışmanın Genel Şartları
  • Akademik veya serbest çalışan 18 yaş üstü tüm sanatçılara açık, ulusal / uluslararası tek kademeli bir yarışmadır.
  • Seçici kurul üyeleri, düzenleme kurulunun üyeleri ve birinci dereceden akrabaları yarışmaya katılamazlar.
  • Yarışmaya katılma koşullarında belirtilen hükümlerin sağlanamamıs olması halinde eser, seçici kurul kararı ile tutanağa geçirilerek yarışmadan çıkarılacaktır. Sanatçılar, okunaklı, eksiksiz ve imzalı bir şekilde doldurdukları başvuru formunu, Word programı ile yazılmış kısa özgeçmişlerini içeren bir CD'yi, yapıtlarıyla birlikte göndermelidir. Yapıtların gönderimi sırasında görebileceği her türlü zarardan kurumumuz sorumlu değildir. Sanatçılar yarışmaya katılmakla bütün yarışma koşullarını ve jüri kararlarını kabul etmiş sayılırlar. Gönderilecek eserlerin teslimat, iade kargo ve sigorta giderleri katılımcı tarafından karşılanacaktır.
  • Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi yarışmada ödül ve mansiyon kazanan, sergilenmeye değer bulunan eserleri eğitim faaliyetlerinde, afiş, katalog, broşür vb. her türlü tanıtım malzemelerinde kullanma ve gösterme, medyada yayınlama hakkı da dahil olmak üzere 5846 sayılı Yasadan doğan tüm telif haklarına herhangi bir bedel ödemeksizin sahip olacaktır. Yapıtlarını bağışlayan sanatçılara bir teşekkür belgesiyle birlikte bağiş sertifikasi verilecektir.
  • Yarışmaya katılanlar, yarışma şartlarını ve seçici kurul kararlarını kayıtsız şartsız kabul etmiş sayılacaklardır.
 
5. Resim Yarışması Koşulları
  • Yarismaya her sanatçı daha önce sergilenmemiş ve herhangi bir yarışmaya gönderilmemiş en fazla üç eserle katılabılır.
  • Yarışmaya gönderilen eserler tuval üzerine yağlıboya ve /veya akrilik tekniğinde olacaktır.
  • Resimlerin kısa kenarı 60 cm. den küçük; uzun kenarı ise 150 cm. den büyük olmayacaktır.
  • Eserler askı aparatları ile sergilenmeye hazır (çerçeveli ya da kenarları natürel ahşap ile çitalanmiş) ve sanatçı tarafından imzalanmış olarak teslim edilmelidir.
 
6. Gravür Yarışması Koşulları:
  • Yapıtların daha önce sergilenmemiş ve ödül almamış 2009-2010 yılları arasında tarihlenmiş olması gerekmektedir. Sanatçılar en çok 3 ayrı yapıtla yarışmaya katılabilirler. Sanatçı gerçekleştirmiş olduğu her baskıdan 2 adet göndermelidir. Baskılar numaralandırılmış ve imzalanmış olmalıdır. İki mukavva arasında korunaklı olarak gönderilmelidir.
  • Baskıların gravür (kazı resim) teknikleriyle gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
  • Baskı boyutları kısa kenarı 35cm küçük, uzun kenarı 100cm den büyük olmamalıdır. Baskılar çerçevesiz ve korunaklı bir şekilde gönderilmelidir.
  • Baskıların arka yüzlerine kurşun kalemle kolay silinebilir şekilde sanatçının adı, yapıtın tekniği, yapım yılı ve plaka boyutları yazılmalıdır.
  • Yarışmada ödül alan ve sergilenmeye değer görülen gravürler Çanakkale Kara ve Deniz Savaşları Sanat Müzesi koleksiyonu ve GSF Resim Bölümü koleksiyonuna alınacaktır. Sanatçılara bir teşekkür belgesiyle birlikte sertifika verilecektir.
 
7. Yarışma Başvuru Belgesinin Sağlanması
  • Katılım Formları ve Şartnameler, G.S.F. Dekanlığı ve Resim Bölümü ya da www. gsf. comu.edu.tr internet adresinden temin edilebilir.
 
8. Yarışmacıların Göndereceği  Belgeler
Yarışma Basvuru Formu: Resim yarışmasi için [ FORM-I] eserin arkasına iliştirilecek ve Özgeçmiş Formu [FORM-III] bir zarf içinde eserle birlikte gönderilecektir. Gravür yarışmasi için [FORM-II] eserin arkasında iliştirilecek ve Özgeçmiş Formu [FORM-III] bir zarf içinde eserle birlikte gönderilecektir.
 
9. Ödüller:
 
Dereceye girenlere ve mansiyon kazananlara Çanakkale Deniz ve Kara Savaşları Resim ve Gravür Yarışması'nı simgeleyen Ödül Heykeli ve Ödül Belgesi verilecektir.
 
Resim Dalında :                                                          Gravür Dalında:
 
1. Ödülü 3000 TL  (Mehmet Ali LAGA Onur Ödülü)         1. Ödülü: 2000 TL  (Fethi KAYAALP Onur Ödülü)
2. Ödülü 2000 TL                                                        2. Ödülü: 1500TL
3. Ödülü 1000 TL                                                        3. Ödülü: 1000 TL
Mansiyon 500 TL                                                         Mansiyon: 500 TL
Mansiyon 500TL                                                          Mansiyon  500 TL
Mansiyon 500 TL                                                         Mansiyon  500 TL

GSF Dekanlık Ödülü  500 TL    Karşı Sanat Özel Ödülü 500 TL
 
10. Seçici Kurul:
 
Resim Seçici Kurulu
 
Cihat ARAL (Ressam, M.S.G.S.Ü. Emekli Öğretim Üyesi)
Canan ATALAY AKTUĞ (Ressam, Ç.O.M.Ü. Öğretim Üyesi)
Hakan DALOĞLU (Ressam, Ç.O.M.Ü. Öğretim Üyesi)
İhsan DOĞRUSÖZ (Ressam, Ç.O.M.Ü. Öğretim Üyesi)
Vahid NOVRUZOV (Ressam, Ç.O.M.Ü. Öğretim Üyesi)
 
Gravür Seçici Kurulu
 
Cenk BEYHAN (Ressam, Ç.O.M.Ü. Öğretim Üyesi)
Ahmet UMUR DENIZ (Ressam, M.S.G.S.Ü. Öğretim Üyesi)
İhsan DOGRUSÖZ (Ressam, Ç.O.M.Ü. Öğretim Üyesi)
Umut GERMEÇ (Ressam, Ç.O.M.Ü. Öğretim Üyesi)
Feyyaz YAMAN (Ressam, Karşı Sanat Çalışmaları Yönetim Kurulu Başkanı)
Tarih Danışmanı: Burhan SAYILIR [Tarih Danışmanı] (Tarihçi, Ç.O.M.Ü. Öğretim Üyesi)
*Seçili kurul üyeleri alfabetik sıraya göre yapılmıştır.
 
11. Düzenleme Kurulu:
 
Canan Atalay AKTUĞ (Ç.O.M.Ü. Öğretim Üyesi)
Cenk BEYHAN (Ç.O.M.Ü. Öğretim Üyesi)
Didem ÇATAL (Dekan Yardımcısı)
Hakan DALOĞLU (Ç.O.M.Ü, Öğretim Üyesi)
Osman DEMİRCAN (Dekan)
Samet DOĞAN (Ç.O.M.Ü. Okutman)
İhsan DOĞRUSÖZ (Resim Bölüm Başkanı)
Umut GERMEÇ (Ç.O.M.Ü. Öğretim Üyesi)
Ezgi YEMENİCİOĞLU NEGİR (Ç.O.M.Ü. Öğretim Görevlisi)
 
12. Eser Teslim Tarihleri: 20 Eylül 2010 - 11 Ekim 2010
 
13. Jüri Değerlendirme Tarihi : 25 Ekim 2010
 
14. Yarışma Sonucu İlan Tarihi : 26 Ekim 2010 Ç.O.M.Ü. web adresinden duyurulacaktır.
 
15. Ödül Töreni ve Sergi Tarihi: 29 Ekim 2010
 
Yarışma ödül töreni ve sergisi 29 Ekim 2010 tarihinde saat 18.00'da Deniz Müzesi Komutanlığı Çimenlik Kalesi Muavenet-i Milliye Sanat Galerisi'nde açılış kokteyli ile gerçekleştirilecektir. Sergide ödül alan ve sergilenmeye değer bulunan yapıtların içinde yer aldığı bir CD oluşturulacaktır. Gravür Yarışma Sergisi ayrıca İstanbul Karşı Sanat Çalışmaları'nda açılacaktır.
 
16. Teslim Yeri ve İletişim:
 
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü, Ziraat Fakültesi Binasi, Terzioğlu Kampüsü, Çanakkale
 
Tel: 0286 218 00 18/1212 /1268
Fax: 0286 218 05 34
E-Posta: anafartalar1915@yahoo.com
Web: http://www.gsf.comu.edu.tr/
 
18. Eserlerin İadesi:
  • Eserler istek üzerine sergi bitiminden 30 gün içinde ödemeli olarak gönderilecektir.
  • Bu süre içinde teslim alınmayan eserlerin kaybından veya uğrayabileceği hasardan kurumumuz sorumlu tutulmayacaktır.
  • Teslimat ve iade nakliye bedellerinin tamamı yarışma katılımcılarına aittir.
     
19. Diğer:
  • Şartnamede belirtilmeyen hususlarda veya tereddüt halinde Ç.O.M.Ü. Düzenleme Kurulu kararları geçerlidir.
  • Yarışmaya katılacak tüm sanatçılara başarılar dileriz.
[1]  İsmail BİLGİN, Çanakkale'ye Gidenler, s. Giriş
[2] Turgut ÖZAKMAN, Diriliş - Çanakkale 1915, s.17.